Постоје писани трагови да су стари Римљани током борби против Татара своје рањене војнике доводили на језеро, како га ми сада зовемо Римску бању.

Температура воде на изворишту је 65 степени Целзијуса и ту су Римљани направили купатило у којем су се купали њихови рањени војници, а пошто су им ране биле од мача или стреле, оне су брзо зарастале у овој лековитој води. О лековитости ове воде знао је и Тито]. Још 1948. године упутио је Војску Југословенске народне армије да узида око римског изворишта повећи базен и гвозденим цевима с том топлом водом напоји језеро Брује и олимпијски базен.

Језеро Брује Ердевик

Вишак воде из језера Брује преливајући се одлази у канал, а добар део ове воде који дотиче из Римске бање остаје у језеру, па је цело језеро лековито. Вода која извире у римском изворишту успешно лечи екцеме, разне кожне болести, зацељује ране од огреботина, или убода, лечи болести бешике.

Језеро Брује дугачко је око 1.000 метара, широко око 300 и просечне дубине око 3,5 метара. Риболовци већ добро знају да у њему има капиталних примерака шарана, амура, сома, смуђа и штуке.


Уз дневну дозволу за пецање, уловљена риба се може однети у прописаној количини.

Обале језера су уређене и изузетно чисте.