Народна библиотека "Симеон Пишчевић" обележила 162. рођендан

У шидској Библиотеци "Симеон Пишчевић" недавно је одржана свечаност поводом обележавања 162 године од њеног оснивања. Како је том приликом истакла директорица ове установе Славица Варничић, Библиотека је својеврсна ризница у којој се чувају тајне, мисли и речи настале кроз векове и у којој се преплићу различите културе и језици.

директорица установе Славица Варничић, Шид

Рођендан Библиотеке била је уједно и прилика да се суграђанима који су својим доприносом увећали књижни фонд доделе захвалнице. Њих су ове године године добили:
Драган Видић, Сава и Нада Даутовић и Леона Хајдук. Посебну захвалницу за допринос књижном фонду добила је Шиђанка Цветанка Тубић, која је Библиотеци, осим бројчано највећег поклона књига, подарила и најразноврсније садржаје, попут бројних монографских публикација, путописа, фотографија, албума, разгледница, слајдова, часописа...

Шиђанка Цветанка Тубић

Захвалнице, књиге и бесплатно чланство за наредну годину добили су нејвернији читаоци Библиотеке:
Смиљана Марковић, Павле Радусиновић, Дубравка Сабол, Николина Нунић, Ивана Дрча и Тамара Бјелчевић.
Рестроспективу њених значајнијих датума током рада Библиотеке припремила је Велинка Масал Античевић, библиотекарка у завичајном одељењу, а у уметничком делу програма учествовали су Милан Младенов из Сремске Митровице, као и ученици шидске Гимназије "Сава Шумановић" Јелена Пејчић и Давид Ромић, који су глумци Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" у Шиду.

Историјат

Датумом оснивања Прве српске читаонице у Шиду, сматра се 17. децембар 1849. године. То сведочење поткрепљује документ који Библиотека поседује, чувене "Буквице" Доситеја Обрадовића, штампане на старословенском језику, а објављене у Бечу 1830. године. Од тада је Библиотека често мењала своју локацију и име да би од 26. фебруара 202. године понела име једног од најзначајних писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених "Мемоара", који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18. века.

Тако, садашња Народна Библиотека "Симеон Пишчевић" у Шиду, делује као самостална установа на простору од 500м2, захваљујући НИП-у, Покрајинском фонду за капитална улагања, Министартству за државну управу и локалну самоуправу као и Општини Шид. Наиме 2006. године конкурисали су на горе поменуте адресе и путем отвореног конкурса успели за само две године да саграде нову зграду Библиотеке. Данас, у новим савременим условима делатност обављају кроз четири одељења - Одељење за одрасле, за децу, Одељење са стручном и приручном литературом и Завичајно одељење.