Липицанери галопирали, а фијакери за њима летели

 У Шиду је одржана ревија парадних запрега у којој су учествовали коњички клубови из Војводине, Мачве, дела Србије, а због компликованих закона Републике Хрватске, неколико најављених учесника из суседне земље је изостало.

 КК „Граничар“ Божо Момчиловић, Шид

 Ревија је почела дефилеом домаћина у којем је учествовало шест фијакера с 12 коња. Они су се Карађорђевом улицом, упутили према фудбалском игралишту „Једнота“ где су већ били такмичари.

На ревију се пријавио 41 учесник, а по правилнику Коњичког савеза Војводине, домаћин нема право учшћа на такмичењу. Како је објаснио потпредседник КК „Граничар“ Божо Момчиловић, приликом оцењивања гледа се изглед фијакера, коња и кочијаша. Фијакер мора да буде исправан, конфоран, стабилан, коњи морају да буду чисти с намештеним амовма и заштитником за очи, а код кочијаша се гледа какво одело носи, да ли грађанско или традиционално, ако је у питању грађанско важно је да се кравата слаже с кошуљом, шеширом и рукавицама.Судије посебно бодују држање коња али и кочијаша и његовог помоћника.

 У једнопрегу, у конкуренцији 16 такмичара, прво место је освојила Војна установа Моровић са ергелом коња из Карађорђева, а они су такође били најбољи и у двопрегу. У тропрегу, прво место је припало Ради Савићу из Путинаца, а у четворопрегу бриљирао је Миленко Радаковић из ергеле „Булић“ из Сурчина. Како је рекао, обично на оваквим манифестацијама заузме једно од пва три места, те да је задовољан постигнутим резултатом. Он је напоменуо да ергела из Сурчина држи 100 грла липицанера и да су сви одлични.

 Организатор манифестације је Коњички клуб „Граничар 2011“ из Шида, а на ревији су присуствовали и потпредседник Коњичког савеза Војводине Вјекослав Пападопуло, представник локалне самоуправе Мића Смиљанић и представник „Викротија оил“, који су уједно и спонзори ревије парадних запрега, која је први пут одржана у Шиду. Како су рекли у „Граничару 2011“, идуће године ће госте дочекати на свом хиподрому који ће бити лоциран у једном делу Вашаришта.

 Момчиловић је испричао како се некада богатство мерило по коњима, па ако је неко у кући имао радне и парадне коње, па још радно и парадно одело и такве опанке, онда је он био богат човек. Коларске и ковачке услуге у то време пружале су се у сваком селу, а сарач је био само у Шиду. Сада, само Јазак има колара, а Шид сарача. Срем је био некада богат и радним и парадним коњима, они су ишли на испашу јер је овдебило много пашњака, на жалост, они су претворени у оранице, а коња је све мање.