16. Сремска винијада у Беркасову, на дан светог Трифуна, заштитника винове лозе

Комисија за оцену узорака на челу са професором доктором Слободаном Јовићем, магистром Александром Петровићем и дипломираном инжењером Слободаном Шапоњом имала је пуне руке посла, од добрих вина требало је одабрати најбоља.

Они су се одлучили, када је у питању бодовна листа белог вина да прво место са 18,40 бодова припадне Бернарду Берек из Бикић Дола, друго Ђурђици Мајхер из Илока (Република Хрватска), и треће Винарији "Градац" из Бапске (Република Хрватска). А када су у питању црвена вина прво место припало је Драгославу Кораћу из Шида са 17,93 бода, друго Мирославу Соколу из Бикић Дола, а треће Павлу Скленару из Шида од 17,50 бодова.

16. Сремска Винијада Беркасово - ШидТако је 16. Сремска винијада коју су организовали МЗ Беркасово, локална самоуправа Шид и Туристичка организација Шид, окончана доделом пехара, диплома и плакета у сали Дома културе у Беркасову на Светог Трифуна. Завршавајући програм 16. Сремске винијаде у преподневним сатима председник винијаде Љубомир Валентијевић присуствовао је освештењу винограда.

Председник Месне заједнице Митар Ђурикин каже да су виногради освештани у присуству свих чланова удружења виноградара, винара и воћара из Беркасова, Деспотовац.

Уз добро вино и мезе тутњала је музика све до поднева, тако су виноградари овог дела Срема обележили пре подне па је председник Месне заједнице прогласио почетак резидбе винове лозе.

Предавање "Путеви вина", професор доктор Слободан Јовић је на врло класичан начин искомбиновао са акордима гитаре и песмом. Ништа мање запажено није прошли ни предавање професора доктора Владислава Огњенова са новосадског Пољопривредног факултета на тему "Перспектива развоја воћарства у Војводини". Директор Туристичке организације Шид Мирослав Мића Јањић задовољан је што су на 16. Сремској винијади учествовале и комшије из суседне Републике Хрватске са што обећава сарадњу на том плану и туристичке размене.

Међутим, он нескрива незадовољство што су се у истом месецу поклопиле две значајне манифестације - „Кобасицијада и брзина клања и израде кобасица„ у организацији Културно-уметничког друштва „Једнота” са 16. Сремском винијадом, одржаној у Беркасову. По његовом мишљењу у 2012. години мора доћи до померања "Кобасицијаде" недељу дана пре или недељу дана после Винијаде, јер ова винијада има упориште у датуму 14. фебруара дана Светог Трифуна. Он се нада да ће се још и низ других питања решити везано за манифестације које се одржавају на подручју општине Шид, а служе развоју туризма којем тежи локална самоуправа.

На овој винијади за такмичење су се пријавили:
Бернард Бебек (Бикић До), Ђурђица Мајхер (Илок), Винарија „Градац„ (Бапска, Хрватска), Мирослав Маринковић (Трстеник), Мирослав Сокол (Бикић До), Павле Скленар (Шид), Миодраг Митровић (Беркасово), Бошко Митровић (Беркасово), Срђан Сокол (Бикић До), Жељко Перишић (Шид), Перица Дермишек (Сот), Милорад Валентиновић (Беркасово), Предраг Митровић (Беркасово), Ђорђе Вркатић (Беркасово), Славко Фрањо (Сот), Милош Којић (Шид), Драгослав Кораћ (Шид), Мирослав Сокол (Бикић До), Срђан Сокол (Бикић До), Далибор Вујовић (Илок, Хрватска), Слободан Митровић (Беркасово), Александар Миљковић (Београд).