Словачко културно-уметничко друштво „Једнота„ из Шида већ годинама успешно репрезентује песме и игре словачке националне мањине, како на локалној тако и на војвођанској културној сцени, али и шире. Као и сваког лета, имају запажену активност у оквиру Шидског културног лета, али своје раскошне ношње и народне игре представљају диљем Србије. 

 Блаженка и Станислав Ђиерчан, Шид

 Општина Шид је специфична по питању словачке заједнице која овај простор није населила директно из Словачке. Ова места су колонизована из Бачке и Баната, тако да немају своје, аутентичне ношње које се везују за Шид, као што је случај са Словацима из Пивница, Старе Пазове или Ковачице.

Словаци из општине Шид, доласком из других војвођанских места - Гложана, Пивница и других места, досељавали су се у Срем, на границу са Турском, и са собом доносили своје ношње, па се на крају све то некако помешало. То је један од непремостивих проблема када се појављују на неким такмичењима, и када им жири држи „придику“ о аутентичности.

 -Када су Словаци из Словачке долазили у Доњу Земљу, па се после преселили у Срем, свако је са собом донео специфичност своје матице помешану са специфичностима нове средине, и са свим тим специфиностима дошли су у Шид, па тако имамо прилично шаренило и када је реч о ношњама и када је реч о језику - каже Станислав Ђиерчан, секретар Словачког културно-уметничког друштва „Једнота“ из Шида. - У Шидској општини места Ердевик, Бингула, Љуба, Вишњићево и Шид насељена су словачком популацијом. У Шиду нас има највише, према последњем попису 917, у Ердевику око 800, Љуби 500, Бингули 200 и Вишњићеву 50 до 60 житеља Словака.

-Словачка заједница се највише окупља око КУД. Проблем је тај што само Шид и Ердевик имају своја Културно уметничка друштва, у Љуби и Бингули постоји Удружење жена, а у Вишњићеву се Словаци окупљају око цркве, и то је једина активност словачке мањине у том месту. Углавном у свим местима подигнуте су Словачке евангеличке цркве око којих се окупља претежно старија популација. КУД тесно сарађују са месним одборима Матице словачке, формираним у свим местима са словачким живљем и укратко, води свеобухватан културни живот народа који живе у свим местима општине Шид.

 Активности које се одвијају око КУД-а су, пре свега, неговање језика и културе народа, путем фолклора и драмске секције.
-У оквиру Словачког културно-уметничког друштвоа „Једнота“ делује фолклорна секција, узраста од најмлађег до најстаријег, драмска секција, музичка и певачка, и то све на словачком језику. Сада радимо само на словачком језику, а некада, док у Шиду нису постојала друга КУД, осим СКУД-а „Једнота“, представљали смо народно стваралаштво и на српском и на другим језицима народа и народности које живе у шидској општини. Данас је стање унеколико измењено.

 Велики проблем је што све мање деце прича словачки, а када треба да запевају на свом матерњем језику, онда је то још теже. Поред тога све је мање заинтересоване деце да се укључе у било шта. Посебан проблем је и ако Словачка држава упути нека средства подршке Словацима ван Словачке, она се распореде по већим центрима попут Бачког Петровца и Ковачице, а ми мањи бивамо запостављени.

-Међутим, има и лепих примера - додаје господин Станислав Ђиерчан. - Обнавља се Словачки дом, на плацу који су наши стари купили и саградили 1956. године зграду у којој су просторије КУД-а, а у којој су се некада налазила два одељења школе на словачком језику (данас се словачки учи само факултативно при основној школи). Уз помоћ Покрајинске владе и Министарства за дијаспору Републике Словачке, сада се те просторије обнављају, а надамо се и неким средствима од општине како би реновирање било убрзано.

СКУД „Једнота“ наступа највише на локаном нивоу, али и по селима у Војводини, углавном онима у којима живе Словаци. Ове, 2012 године наступали су у братском граду Деспотовцу, и на фестивалима који се одржавају по Војводини: учествовали су на највећем фестивалу словачке музике и фолклора у Србији „Танцуј, танцуј“ , Дечјем фестивалу фолклора „Златна брана“ у Кисачу, на 43. Смотри аматерских позоришних друштава на словачком језику у Ковачици са представом “Зла жена” Јована Стерије Поповића, на Међународном фестивалупевача – солиста словачких изворних песама „Сусрети у пивничкомпољу“, а на “Распеваном Срему” смотри словачке народне музике Срема у Старој Пазови, где се афирмишу певачи аматери, и на којем је ове године, СКУД „Једнота“ освојио прво место.

 Словачка заједница у Шиду је малобројна, али вредна. Велики проблем ове вароши је што деца стасала у КУД-у одлазе на школовање у универзитетске центре и мало ко се од њих враћа. Позитивна страна је што су целе породице укључене у културне активности, и својом посвећношћу одржавају ниво заједништва и рада КУД-а. Такав случај је и са господином Станославом Ђиерчан. Његова супруга Блаженка води Удружење жена и задужена је за ношње у којима наступа СКУД „Једнота“, старији син Растислав свира хармонику, а млађи Дарко, мада преферира спорт, пре две године се укључио у фолклор. Госпођа Блаженка ради и као новинарка Радио Шида, где једном недељно води полусатну емисију на словачком језику, углавном о темама из културе. Она је игром случаја добила и улогу „Зле жене“ у истоименој Стеријиној комедији. О својим активностима каже:

 -Након двадесетак година при СКУД „Једнота“ почела је да ради драмска секција. После „дечјих болести“, немања редитеља, глумаца, текстова на словачком, нашла се једна екипа, која је имала довољно ентузијазма да то покрене. Нас десетак је ушло у ту причу и ове године смо се појавили на такмичењу у Ковачици, чиме смо необично задовољни, јер су поред нас учествовала друштва са седамдесетогодишњом традицијом.

 Имамо изузетну сарадњу са Културно-образовним центром која је последњих година резултирала бројним наступима. Плод једне такве сарадње био је и наступ на Златиборском лету 2012. године, на коме је СКУД „Једнота“ лепо примљена од стране публике и награђена аплаузима. Наступи и честа путовања посебан су мотив даљем раду деце, како да покажу шта знају и умеју тако и да програмом на свом језику, презентујући своју традицију, и путују. А то нам је некако и циљ, да се наша деца вежу за своју заједницу, да се високообразована врате после школовања у свој родни крај, и ради нас, и ради очувања језика, традиције, што ће у будућности и бити приоритет општине Шид - рекла је на крају Блаженка Ђиерчан.