Др Адалберт Пурић је један од најпознатијих шидских адвоката у периоду између два светска рата. Рођен је 1883. године у Врбањи, као ванбрачно дете Јосипе, кћерке Илије Пурића. Име Адалебертовог оца није познато.

Шидски адвокат Др Адалберт Пурић

Докторирао је правне науке у Загребу 1907. године, а адвокатску каријеру је започео 1912. године у Илоку. Није познато када је тачно дошао у Шид. Живео је у данашњој улици Светог Саве, на броју 16. Канцеларија му се налазила у истој улици, пар кућа према центру, прекопута Храма Св. Оца Николаја. Др Пурић се није женио. У кући је живео са Драгицом Хорга (Загреб, 1906 – Шид, 1974).

Драгица Пурић, Шид

Др Пурић је један од ретких шидских Хрвата који су били против усташке власти и нечовечног поступања према Србима и Јеврејима. Када су усташе на православни Ускрс 1941. године истерале Србе да чисте улице од блата, др Пурић је отишао у усташки стан и протествовао против таквог поступања. Рекао је да је то нељудско понашање, и да треба имати на уму да рат још није готов.

Др Пурићу је оштро замерено што се заузима за Србе, и припрећено му је да, уколико још једном буде интервенисао, неће чистити улице као Срби, него ће проћи још горе. То га свакако није спречило да и даље помаже Србима и Јеврејима. У току хапшења шидских Јевреја јула 1942. године, др Пурић је крио у својој кући Катарину Розенфелд, а након рације јој помогао да побегне у Загреб.

Др Адалберт Пурић се није женио. Умро је у Шиду 1972. године.

 

Радован Сремац