29. ЈАСТРЕБИЋЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ
СЕЛО ВАШИЦА
14.06.2010. године

Одавању помена међу присутнима били су представници:
Локалне самоуправе Шид,месне заједнице Вашица, КОЦ-а Шид,библиотеке”Симеон Пишчевић”Шид, чланови породице Јастребић као и пријатељи Благоја Јастребића.

Дружење књижевника,који су своје стварање и књижевни изражај претворили у велико другарство и поштовање наставило се у сали ловачког дома у Вашици.

Untitled-1

У четвртак 14.јуна,у смирај олујног дана,смрт је неочекивано зграбила Благоја Јастребића.Неправедна као и увек,смрт која је дошла до Благоја била је бесмислена И апсурдна као ретко кад: стојећи на улици,Благоје је морао погинути од удара електричног стуба на који је налетео аутобус.

Благоје Јастребић рођен је 1941.године у Вашици.Школовао се у свом Срему,а Филолошки факултет завршио у Београду.Још у студентским данима огласио се као писац.За то време,сарађивао је са многим листовима И часописима,стичући углед књижевног критичара И познатог писца несумњивог дара.

ПОМЕН НА ГРОБУ БЛАГОЈЕ ЈАСТРЕБИЋ У ВАШИЦИ

На гробу Благоја Јастребића окупили су се највернији поштоваоци Јастребићевог дела,као и гости који су својим кратким књижевним делима увеличали ово сећање на најпознатијег Вашчана.

Окупљеним гостима говор поздрава упутио је Председник К.К.”Б.Јастребић”Вашица-Владимир Миша Јеремић

Ово је  прва манифестација клуба”БЛАГОЈЕ ЈАСТРЕБИЋ”који је званично почео са радом пре тачно два месеца.Сваке године на дан пишчеве смрти одвијали су се сусрети а наша обавеза је да наставимо манифестацију у знак сећања на нашег књижевника и културног радника Благоја Јастребића.
Уз јаку подршку и максимално залагање месне заједнице Вашица подржану од Локалне Самоуправе Шид,која нам је помогла у целокупном раду везаном за клуб, који почиње да живи за даља поколења овог предивног села.

ДЕТАЉИ ИЗ К.К."БЛАГОЈЕ ЈАСТРЕБИЋ"ВАШИЦА

У име домаћина МЗ Вашица и Књижевног Клуба”Благоје Јастребић”захвалио би се Локалној самоуправи и свима који су помогли да се данас окупимо а све у циљу неговања речи и дела Благоја Јастребића.Посебно бих се захвалио књижевницима,као и организаторима да данашњег програма Културно образованом центру Шид и носиоцима данашњег програма: Српско културно уметничко друштво"Свети Сава” Шид, Словачко Културно уметничко друштво ”Једнота” Шид, Русинско културно просветно друштво ”Ђура Киш” Шид, Културно уметничко друштво”Вретено”Кукујевци, Културно уметничко друштво Вишњићево и ученици ОШ ”Вук Карађжић” Вашица. Свима вама, нашим драгим гостима желимо срећу,добро здравље, породичну слогу и мир.