30-susreti2Овогодишњи јубиларни "Јастребићеви књижевни сусрети“, 30. – ти по реду, одржани су протекле седмице у Вашици. Након помена на пишчевом гробу, одржан је богат културно – уметнички програм којег су отворили чланови певачке групе домаћина, КУД-а "Благоје Јастребић", као и чланови фолклорне групе старијег узраста Српског КУД-а "Свети Сава" из Шида. Стихове песника књижевног клуба "Благоје Јастребић": чика Мише Јеремића, Дарка Колара, Ђурице Еделинског и Стевана Радојевића говорила су деца из ОШ "Вук Караџић" из Вашице. У име домаћина Књижевног клуба "Благоје Јастребић", Месне заједнице Вашица и Културно образовног центра Шид госте је поздравио књижевик Дарко Колар.

 

У програму су учествовали и бројна фолклорна друштва: Словачко КУД "Једнота" Шид Културно просветно друштво "Ђура Киш" Шид, КУД "Филип Вишњић" Вишњићево и Моровић, КУД "Иван Котљаревски" Бикић До, Фолклорно друштво ОШ "Вук Караџић", Адашевци и фолклорна група из истог села, као и хор из ОШ "Вук Караџић" из Вашице.

Поводом ове манифестације Књижевни клуб из Вашице расписао је по први пут и конкурс за поезију. Право учешћа су имали ученици сеоске основне школе, а тема конкурса је била "Моје село Вашица и Градина на Босуту". Петочлани жири у саставу: Дарко Колар, Ђурица Еделински, Снежана Михајловић, Владимир Јеремић и Веселин Вељко Вучковић одлучио је да награду добију ученици: Ивана Лујић, Бојана Божић, Небојша Башић, Владимир Мишчевић, Урош Каштеровић, Николина Каштеровић и Душанка Чегиљевић.

 

30-susreti
На "Јастребићевим књижевним сусретима" били су присутни и чланови бројних књижевних клубова: Удружење књижевника Србије и Савез књижевника у отаџбини и расејању, затим "Соколово перо" из Соко Бање, "Филип Вишњић" Шид, "Милош Црњански", Шид, "Мост", Моровић, писци из Беркасова, Илинаца, Петроварадина и Суботице, као и чланови Књижевне заједнице из Сремске Митровице.

Књигу "Дај ми Боже мало снаге" Петра Бараћа из Соко Бање промовисао је књижевник Вид Петровић из Сремске Митровице.