ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ПЕСНИКА "ГАРАВИ СОКАК" ИНЂИЈА

Чланови Књижевног клуба БЛАГОЈЕ ЈАСТРЕБИЋ, Ђурица Еделински, Марица Радић и Дарко Колар, учествовали су на 24. Међународном сусрету песника ГАРАВИ СОКАК у Инђији, у организацији Књижевног клуба МИКА АНТИЋ.

Дарко Колар,Шид

Изванредна организација књижевног клуба "Мика Антић " из Инђије, преко 1200 песничких умотворина приспелих на конкурс, учесници из 25 земаља и фантастична атмосфера какву само песници могу да приреде, једном речју дружење за незаборав. Велики поздрав сви учесницима и организаторима уз жељу да се видимо и следеће године. На конкурс се одазвало 1226 аутора из 25 држава света и то:

1. МАКЕДОНИЈА, 2. ПОЉСКА, 3. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, 4. ХРВАТСКА, 5. СЛОВЕНИЈА, 6. БУГАРСКА, 7.УКРАЈИНА, 8. РУСИЈА, 9. ГРЧКА, 10. НЕМАЧКА, 11. КАНАДА, 12. САД 13. АУСТРИЈА, 14. РУМУНИЈА, 15. ЦРНА ГОРА, 16. ШВАЈЦАРСКА, 17. ЧЕШКА РЕПУБЛИКА, 18. ШВЕДСКА, 19. ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, 20. ФРАНЦУСКА, 21. ДАНСКА, 22. ХОЛАНДИЈА, 23. ИТАЛИЈА, 24. АУСТРАЛИЈА, 25. СРБИЈА

Први сусрет песника “Гарави сокак” одржан је 1989. одмах по званичном почетку рада клуба. Име је добио по познатом делу Мирослава Мике Антића насталом у селу Чортановци на обали Дунава на територији општине Инђија где је Мирослав радо проводио дане. Смотра је почела скромно, на почетку је имала републички карактер. Састојала се из јавног конкурса за учешће у Зборнику, који се штампао за сваки од сусрета понаособ, од песама, које су селектовали књижевни ауторитети. Потом је од учесника у Зборнику прављен ужи избор песника који су позивани на сусрете, е традиционално одржаване с јесени.

Убрзо су на конкурс почели да шаљу радове и песници из дијаспоре, а потом су се укључили и ствараоци из свих бивших југословенских република. 2000. године, манифестација је почела да добија на бројности аутора кои су конкурисали за своје место у зборнику. Од 2003. године, манифестација је и званично постала међународна, што је још више допринело њеној афирмацији међу ствараоцима у земљи тако и ван ње, па је из године у годину добијала на масовности аутора из света.

Марта месеца 1988. године, група ентузијаста и љубитеља лепе речи, основала је у Инђији књижевни клуб. Званично су га регистровали 15.10.1988. године и дали му назив "Мирослав Мика Антић", у спомен на рано преминулог великог српског песника, сликара и боема. За свог првог председника изабрали су Владана Максимовића, који је успешно водио Клуб пуних десет година.

На његово место је дошла Весна Крунић, која је клубом руководила две године, до јуна 2000. године, када је за председника изабран Златомир Боровница, који је на његовом челу до данашњих дана.