Радивој Г. Лазић познат је као новинар-публициста. Аутор је вредних књига о кулинарству. Оснивач и главни и одговорни уредник часописа „Шидина“. Покретач многих акција у култури. Глумац аматер. У ту врсти активности и свесрдног друштвеног ангажовања укључио се још као основац. И тај пламен ретко виђеног ентузијазма још у њему пламти. Исто снагом као и на почетку.


radivoj-lazicЛазић се приклонио новинарству од најранијих дана. Био је члан редакције школског листа „Лист младих“ у вишим разредима шидске Основне школе „Филип Вишњић“. Касније је био сарадник листа „Гимазијалац“, док је похађао Гимназију „Сава Шумановић“ у Шиду. Потом следи сарадња са ревијама „Темпо“ и Олимпикон“.

Одласком на студије новинарства у Београд започиње сарадњу са листом студената „Политиколог“ на Факултету политичких наука. Био је и члан редакције војног листа „Народни борац“ у Сарајеву, док је био на одслужењу војног рока. Касније је сарађивао са више десетина листова и часописа. Оснивач је и уредник часописа „Планинар“. Радио је у Радио Новом Саду и новосадском „Дневнику“ као новинар. Његовом заслугом у Шиду је покренут недељни информативни гласник „Шидске новине“ , где је био новинар и уредник.

Новинарством се професонално бави од 1974. године, а публицистиком од 1991. године. Био је оснивач и власник неколико издавачких агенција у којима је издавао књиге гастрономског садржаја. Објавио је двадестак кувара. Две књиге (Национална гастрономија и Готова јела) су уџбеници на београдској Високој хотелијерској школи и на ПМФ – Департман за хотелијерство у Новом Саду.

Један од његових највећих успеха свакако је оснивање часописа за културу „Шидина“, чији је главни и одговорни уредник. Овај часопис, једини те врсте, постигао је веома запажане резултате и окупио на десетине писаца, новинара, историчара, филозофа, правника, сликара...

Радивој Лазић је у Шиду и Срему уопште оставио видног трага у култури. Још као основац је почео да рецитује. Што није чудно јер су му деда и стриц били глумци. Затим је наставио као активни члан драмске секције у гимназији. Касније је постао стални глумац и један од оснивача Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ у Шиду, где је с великим успехом глумио више година. За то је добио многе похвалне критике и награде међу којима је и „Шестодецембарска награда“ Скупштине општине Шид и „Искра културе“ Завода за културу Војводине.

Захваљујући његовим идејама и упорности у Шиду и широм Срема одржано је на десетине разних културних манифестација. Од књижевних вечери, изложби слика и новинарских школа до такмичење винара, колачара, месара... Својим несебичним радом и залагањем урадио је много тога за представљање Срема. Било преко књига, или бројних новинских чланака и предавања.

Радивој Г. Лазић рођен је 10.2.1950. године у Шиду. Школовао се у Шиду, Београду и Новом Саду. Студирао новинарство на Факултету политичких наука у Београду, гастрономију на Вишој хотелијерској школи у Београду, а туризмологију на Природно-математичком факултету – Департман за географију, туризам и хотелијерство у Новом Саду.

Живи и ствара и Шиду.