Свако ко крочи у Ердевик, прво што примети је наш дивни парк, а онда исто тако лепе зграде које се ређају по његовом ободу. Једна од њих је и наша школа, Основна школа „Сава Шумановић“. Име је добила по познаром екпресионистичком сликару из Шида. Сам прилаз школи изгледа се стопио с парком, препун је зеленила, из ког, стрпљиво чека да буде откривена црвена зграда школе.

Зграда школе у Ердевику

Сви који су ошкринули врата наше школе, нису скривали своје изненађење и одушевљење, јер како кажу нису тако замишљали сеоску школу. Па како и не би јер наша школа изгледом  и оним с чим расположе не треба да се постиди нити једене лепо уређене градске школе. Оно чиме можемо да се поносимо је, свакако, леп простор унутар зграде који је добро опремљен и лепо уређен. Поред савремено опремљених кабинета, ту је још медијатека, библиотека, најмодреније уређен кабинет информатике, те велика и добро осветљена фискултурна сала. У дворишту иза школске зграде су уређена игралишта пресвучена најфинијим слојем заштите, на којим време проводе и садашњи и бивши ученици школе.

Звук школског звона означава почетак новог дана за 350 ученика школе којима је ово други дом у којем се оспособљавамо за креативне, предузимљиве и способне људе, а у томе нас води, усмерава и подучава 35  наставника и њих петнестак још  за које кажемо да су ненаставно особље.

Школа је посебна и по томе што је прожима дух мултикултурализма и уважавања различитости јер се у њој одвија настава и  на словачком језику до четвртог разреда.

С нимало мање лепоте не могу се описати и наше подручне школе у селима Бингула и Љуба, у којима се наства одвија у комбинованим одељењима јер је деце, нажалост, све мање.

Јесте да је тешко бити објективан јер и ми смо део ове школе и свим срцем је волимо. Зато је најбоље  рећи: 
„Посетите нас да се упознамо, дружимо и размењујемо искуства и знања!“

Ово су  о својој школи написале ученице  VIII разреда а остали су додали:

Марија: 
После наставе можемо учествовати у раду  хора, тамбурашког оркестра, фолклора, различитих секција,  а ко воли да пише,  у редакцији за школски часопис „Ђачко перо“.
Оно што се посебно истиче у нашој школи је знање ученика. Редовно учествујемо на такмичењима и често у школу доносимо похвалнице и дипломе за освојена места.
Наставници су коректни, па успевамо да се договоримо: да учимо али и да се забављамо. Ми ученици, можемо да дајемо своје предлоге,  критике и сугестије које се често прихватају.  У мојој школи је лепо. Нећу Вам више писати о својој школи. Дођите и уверите се сами.


Даниел:   Моја школа је права
И на часу нико не спава.

Маријана:  Ту су мали прваци
И старији ђаци.
Има понеки шапат и тајна
а свака је бајна.

Светлана:     Све у свему у моју школу
Иду само добра и деца пуна дара,
Па како и не би кад носе
Име великог и надалеко познатог сликара.

Волимо ми школу ову
И драге нам учитеље

Што нас уче и подижу
Да у животу буде боље.

Слажемо се са друговима
У  школи је лепо свима

Помажемо једно друго
Да другарство буде дуго.