Боља примарна здравствена заштита у Шиду, електронски картони и у селима

За постигнуте резултате у побољшавању примарне здравствене заштите свих становника шидске општине похвале припадају тиму здравствених радника под вођством директора Дома здравља у Шиду, специјалисте оралне хирургије др Светозара Манојловића.

др Светозар Манојловић, директор Дома здравља у ШидуНедавно су нам из Дома здравља отишла два лекара, али смо одмах конкурисали преко националне службе за запошљавање попунили та места. Сада је насељено место Сот поново добило другог лекара, а поред њега и Вишњићево. Проценили смо да је потребно и у Ердевику отворити још једно место за лекара. Он ће у том највећем селу шидске општине радити само два дана, један дан у суседној Бингули у два дана у селу Бачинци - наводи Манојловић.

Апотекарска служба у саставу Дома здравља је у Ердевику увела рад у другој смени. Тако сада Ердевичани који се обрате лекару лекове за акутне хроничне болести могу одмах подићи у апотеци без чекања.

Постоји и друга страна медаље која је наповољна за пацијенте који живе у селима. Пошто су одавно постојали оправдани разлози, тражио сам од Министарства здравља да се села наше општине дигну на ниво Дома здравља Шид, што није одобрено - наводи Светозар Манојловић и додаје боље вести:
Рачунарска мрежа по сеоским амбулантама је ових дана завршена по "Дилц" програму. Очекујемо испоруку 42 рачунара, 21 штампача, неколико бар-код читача и два сервера. Све је то финансијски покрило ресорно министарство. Тако смо стекли услов за имплементацију новог софтвера, односно електронског картона који ће омогућити бољи увид у здравствену картотеку или само картон пацијента где ће се јавно видети дијагноза, врста и количина прописаних лекова као и све остало.