Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Надгробни споменик Филипу Вишњићу, Вишњићево

Период градње 1878

У Вишњићеву, на сеоском гробљу, трудом школске омладине подигнут је 1878. споменик на гробу Филипа Вишњића. Овај велики народни песник и гуслар рођен је 1765. у Међашима у Босни. Његове песме које обилују историјским подацима о српском устанку и одишу лепотом заборављеног језика остале су упамћене захваљујући преданом записивању Вука Стефановића Караџића.

 Надгробни споменик Филипу Вишњићу, Вишњићево

Споменик од сивог мермера у форми пирамиде, висине око 1,80 m, израдио је Р. Срешњак у Бечу. На споменику је слика Филипа Вишњића уз коју су урезане гусле и два текста – један са подацима о самом гробном обележју, а други са стиховима у славу Филипа Вишњића. Гроб је био ограђен гвозденом оградом.

Између два светска рата село Грк, у коме је живео и умро Филип Вишњић, добило је име Вишњићево. Споменик је обновљен 1952. године

 

Статистика

Број прегледа чланака
1123947