Ваздушна бања Липовача идеално излетиште

У шидској општини одржавају се бројне манифестације које посећује на десетине туриста из земље и иностранства. „Сремски свињокољ и кобасицијада” у Шиду, „Сремска винијада” у Беркасову, „Мото сусрет” на Липовачи, где се окупљају љубитељи двоточкаша из целе Европе, „Куленијада” у Ердевику, „Сремски ручак чобански” у Бачинцима, ликовна колонија „На путу Саве Шумановића”, „Вишњићеви дани” само су неке од њих, а у Туристичкој организацији су одлучили да прошире понуду, те су израдили неколико пројеката како би привукли још више посетилаца. Један од пројеката је и стаза здравља на Липовачи.

Ваздушна бања Липовача,Шид 

-На излетишту Липовача, постоји депаданс и ресторан који нису одолели зубу времена и захтевају ревитализацију. Нема сумње да би се реализацијом тог дела пројекта повећао и број запослених, а такође и смештајни капацитети - каже директор Туристичке организације Шид Мирослав Јањић. - Завод за заштиту природе Србије, оценио је да је наш пројекат у складу са важећим пројектима Националног парка Фрушка гора.

По речима Јањића, план је да се стазом здравља на Липовачи, повежу манастир у Привиној Глави са новим дестинацијама на овој кружној стази. Ово подручје има велики капацитет за развој туризма, пре свега сеоског и верског. Пројектом је, осим уређења депаданса и ресторана, предвиђена и изградња бунгалова.

-Излетиште Липовача познато је као ваздушна бања и зашто је не бисмо учинили доступном, не само грађанима Србије већ и Европе - истиче Јањић.

Стаза од Бељњаче (заравњен простор у северо-западном делу града према Фрушкој гори) води према Липовачи. Она вековима постоји, али зарасла је у коров.

-Ту стазу бисмо проширили и урадили по пропису, а она би водила до Винареве куће, на крају Беркасова, уз асфалтни пут према излетишту. За ово нам је потребна инфраструктура, улична расвета, клупе за одмор, продавнице сувенира - додаје Јањић. - Стазом би ишао туристички воз. А, вожњом или шетњом овом стазом, између осталих дестинација, могуће је стићи и до манастира у Привиној Глави или до Чесминог дола, где се одржава манифестација „Сремски ручак чобански“, зависно од интересовања туриста. У манастир стигне на десетине хиљада верника из земље и иностранства, па би неко од њих могао потражити смештај на Липовачи, где је у поменутим објектима планирано 70 лежајева.