Петнаести по реду Сремски свињокољ довео је минулог викенда у Шид госте и такмичаре из држава бивше Југославије, али и из Мађарске и Словачке. Хладно и ветровито време није сметало ни учесницима, а ни публици која је испред Спортске хале стајала око такмичара, као да се они налазе у некој елипсастој кориди. Дим се пушио испод котлнаки у којима је врила вода за шурење свиња. Такмичари су подељени у пет трочланих екипа које су имале задатак да на лицу места закољу, ошуре и обраде свиње од преко 100 кила.

 Детаљ са такмичења, Шид

 Севали су ножеви и шкрипале машине за млевење меса, тако муњевито да је публика остала задивљена уиграношћу екипа у овом послу, које су брзо обавиле сав посао. Под надзором судија Милорада Поповића и Лазара Бошњаковића из Новог Сада и Ратислава Струхара из Шида, такмичари су по обављеном послу подизали руке и пријављивали се судијама. Од пет група само једна то није учинила на време. За пет минута било је све готово. Прво место припало је екипи „Агрокомерц 1”. Комплетну обраду ова три момка урадила су за 3,44 минута, али добили су 1,10 минута казнених поена, па њихово званично време 4,54. Друго место припало је „Митином млину”,  треће „Бизнис клубу”, четврто   МЗ Гибарац и пето „Агропапуку 2”.

- Најбољи смо у Србији, а верујем и у Европи, наше време је одлично, да није овако хладно верујем да би завршили и брже без казнених поена, кандидати смо за Гинисову књигу рекорда и позивамо најбоље месаре ЕУ да нам се идуће године придруже и да са њима одмеримо снаге - рекао је вођа победничке екипе у брзом клању свиња и преради меса Јуре Бебек. Такмичење у брзом клању свиња и преради меса организује већ деценију и по словачко КУД „Једнота”.

 Други део манифестације, такмичење у брзом једењу кобасица

 Други део манифестације, такмичење у брзом једењу кобасица, одвијао се у спортској хали где су били распоређени и штандови 40 излагача сухомеснатих производа, разних врста сирева, ракије, вина и других прерађевина. Такмичари у брзом једењу кобасица имали су задатак да у што краћем времену поједу 700 грама, управо направљених и испечених кобасица.  кобасица трајало свега. Прошлогошњи победник Душан Кулачанин из Вашице поред Шида учинио је то  за 4 минута и 34 секунде, и то на несвакидашњи начин. Гутао је кобасице једну по једну, као што паори гурају кукуруз у круњач и врло брзо завршио такмичење. Из групе окупљених чуо се духовит коментар на сремачки начин, да Кулачанина никад не би звао на свињокољ, јер каквог је апетита појео би све кобасице.

Такмичење је настављено јуче у Словачком дому, прегледом сувих кобасица које су донели такмичари, а проглашење победника, подела признања и забава за све заказани су за вечерње дружење.