Било је право задовољство члановима ХКД-а "Шид", угостити представике ХКД-а "Слога" из Бапске, који иза себе имају богато искуство и традицију

Председник тог друштва Мато Дасовић и чланови Матеја Татаревић, Ана Божиновић, Ева Шомољански и Јосип Пожега, присуствовали су једној од проба чланова ХКД-а "Шид", која је одржана у сриједу 1. липња.Одазвали су се на позив председништва културног друштва из Шида, како би им показали своја знања из фолклора, пјевања и свирања на жичаним глазбалима.

Иначе КУД "Слога" из Бапске, основано је давне 1947. године, а иза себе имају бројне наступе у Хрватској али и у иноземству у Немачкој и у Канади, а ове године учествоваће, како нам је пренео председник друштва Мато Дасовић на Бродском колу, а наступиће на медјународној смотри фолклора у Загребу, што сматрају једним од својих највећих успјеха.

КУД "Слога" Бапска, ради искључиво на очувању културне баштине свог села и дела Срема у коме живе. Броји око 80 чланова подијељених у три скупине мала од 7 до 10 година, средња од 10 до 14 и најстарија група од 15 па надаље.Иза себе имају успјехе и у избору за најљепшу ношњу али и за најлепшу снашу у Микановцима, апрошле године изабрана је и прва пратиља из Бапске на избору за најлепшу Хрватицу

Што се тиче прекограничне сарадње, покушавали су остварити сурадњу са КУД "Лемеш" из Светозара Милетића а покушавали су контактирати иса друштвима из Сонте и Сомбора, али им се до сада нису одазвали.Први прекогранични директан контакт им је управо са Шидјанима а приоритетни циљ њихове посјете овом младом друштву у Шиду био је, показати начин пјевања складби препознатљив за њихово село.Током вечери, председник ХКД-а "Слога", показао је кораке кореографије типичних корака за игре из Срема који су млади чланови са радошћу и задовољством прихватили.Вечер је настављена уз пјесму и дружење медју члановима ових друштава а договорено је да ће и на следећој проби бити присутни, како би члановима ХКД-а"Шид", пренели своје знање и искуство.

Такодјер, од стране председника културног друштва из Бапске, понудјена је свака врста помоћи од стране њих, што ће Шидјанима, с обзиром да је релативно младо друштво, свакако итекако добро доћи.Жеља је да се сарадња продуби и настави и у даљем периоду у сваком погледу, а с обзиром на богато искуство и велике успјехе Бапчана, Шидјани ће заиста имати шта да виде али и да науче.