У организацији Хрватског културног друштва Шид у Жупној кући у Шиду прошлог четвртка, 29. марта одржано је књижевно вече посвећено познатом хрватском књижевнику Иси Великановићу, рођеном Шиђану, који је део свог живота провео у Срему.

Жупној кући у Шиду

У свом књижевном раду Иса Великановић оставио је књижевној баштини и део културне историје свога краја, а својим преводилачким радом открио је и део светске књижевности и био посредник између великих култура и хрватског народа. Рођен је 29. марта 1869. године, па је ово била прилика да се обележи и годишњица његовог рођења.

 Поред шидских песника присутни на књижевној вечери били су и гости из Осијека, професорка Осијечког свеучилишта Вера Ерл и новинар и публициста, који је пореклом из Гибарца Славко Жебић, који представили своје радове о Иси Великановићу.

Проф. Вера Ерл истакла је да Иса Великановић већи део свог живота, све до пред Први светски рат, провео у Митровици. Поводом своје 70. годишњице живота и 50. годишњице књижевног и новинарског рада Великановић је ономад рекао:
- Ја сам Шиђанин. Дабоме има нас из Шида много знаменитих људи, Милић Гајдаш, бирташ Орешковић, Исидор Цанкар, али најславнији је засигурно онај чувени шаров, којега су Шиђани изјели, па је од онда славом својом прекрио све нас – цитирала је професорка овог књижевника.

 Жупној кући у Шиду

Своје песме представили су и гости из Новог Сада, чланови ХКУПД „Станислав Препрек“, председник Маријан Сабљак и Младен Никшић, као и песници из Шида Снежана Михајловић, Божо Влашић, Аница Пинтеровић и Дарко Колар.

Један од свакако најзанимљивих и најстаријих песника те вечери, који је пробудио интересовања многих посетилаца био је 82. годишњи Младен Фрањо Никшић. Иако у поодмаклим годинама, пун је елана и животне енергије, а поред писања бави се и сликањем.
- Мој најбољи друг био је Мика Антић, заједно смо били у позоришту и он ме је и натерао да издам своје песме. Инспирација ми је живот и писаћу и даље, јер и у трећем добу, још радости има, јер срце задрхти и љубав се јави, није покуцала још са врата зима иако се иње расуло по глави“, каже у стиховима барба Фрањо.

Како је истакао председник ХКД „Шид“ Јосип Ходак, жеља председништва овог друштва је да се сачува традиција хрватске националне заједнице.
Вечер је протекла у пријатном дружењу, а тамбурашки оркестар ХКД-а „Шид“, употпунио је својом музиком атмосферу те вечери.