16.10.1932. године, када је завршена изградња цркве " Пресвето срце Исусово " у Шиду, у самом торњу висине 35 метара, налазила су се три звона која су служила за потребе најављивања почетка светих миса, сахрана....

Црквена звона у Шиду, поново звоне

Концем 2. светског рата 1945. године, торањ у Шиду бива миниран те се губи траг изворним звонима ( звона нестају). Католичка црква у Шиду била је под рушевинама 15 година - 60 - их година прошлог века, тадашњи жупљани жупе Шид, заједно са тадшњим жупником самоиницијативно прилазе санацији цркве, чистећи цркву од рушевина пријашњег торња, како би кроз три године обновили цркву са импровизовним изгледом торња, крова и плафона.

Црква је стављена у функцију коришћења 1963. године и у торањ су постављена нова два звона изливена у ливници у Загребу. Овакав изглед цркве у Шиду имао је своју литургијску функцију све до 2010. године, када нови жупник влч. Никица Бошњаковић прилази реконструкцији самога торња, враћајући изворни изглед торња из 1932. године, по главном пројекту реконструкције торња чији је извођач пројектни биро "Шидпројект".

Завршетком реконструкције торња, указала се и нужна потреба за електрификацијом 3 звона како је и било у почетку. Будући да су се поставила два звона и изливена у Загребу сачувала, било је потребно купити треће највеће звоно за што су жупљани несебично даривали своје прилоге. С обзиром да се током 2011. године обнављала потпуно жупна црква " Св. Ивана Непомука" у Гибарцу, те су сва могућа и немогућа средства одлазила за цркву у Гибарцу, која се припремала за прославу јубилеја 200 година од изградње, средства су била преусмерена искључиво за ту цркву.

Због великога алтруизма жупне цркве и жупљана у Шиду, што су ставили у други план своју жупну цркву у Шиду а помагали обнову жупне цркве у гибарцу, само Небо тј Св. Иван Непомук није остао дужан. Он је са неба гледао колики се труд улаже у његову цркву у Гибарцу и нипошто није хтио остати дужан жупној цркви у Шиду.

Стога је само Небо учинило да ће жупа Шид одобрењем бискупског ординаријата, добити за свој прекрасни торањ сва три комплетна звона са торња католичке цркве Св. Ивана Непомука у Путинцима. Наиме, црква у Путинцима није у функцији од 1945. године када су католици Нијемци протјерани одатле. Од тада па све до пре неколико недеља, три звона ( 450кг, 350кг, 250кг) се налазе у торњу цркве Св. Ивана Непомука у Путинцима. И као што је влч. Никица Бошњаковић у својој проповеди рекао у Гибарцу, " Није ли значајно то да се управо звона налазе нетакнута на цркви св. Ивана Непомука у Путинцима, чију цркву у Гибарцу ове године поправисмо?"

Звона су пренета у Шид, електрификована су уочи празника Светог Николе Бискупа те су свечано пуштена у погон током славља свете мисе на дан Св. Николе. Извођач електрификације радова била је "Електрика Рашић" власника Мартина Рашића из Рушчића ( Славонски Брод ), који је по цени од 7500 евра, учинио електрификацију сва три звона најсавременијим белгијским системом електрификације звона.

Порука звоњаве свих звона на било којој цркви јесте само једна: " Дођите - приђите, господину Богу у ову његову цркву ". А нова црквена звона у Шиду, сигурно ће одјекнути и у ушима оних верника који до сада нису долазили Богу и окупити их све заједно у овој прелепој цркви.