Дамјанка Чизмић-култ Беркасова и култ липе

Вечерас је у Беркасову одржана традиционална књижевна манифестација под називом "Дани липе". Песници и поштоваоци животног дела и лика поетесе и сликарке Дамјанке Чизмић која је преминула 08.03.2013. у Минхену, на достојанствен начин су стиховима и лепом беседом одали почаст оснивачу ове предивне манифестације књижевног стваралаштава. Дамјанка Чизмић ће вечно живети у нашим срцима у сећању и трајању ових сусрета који никада неће престати.

"Дани липе" у Беркасову,Шид

О Дамјанкином литерарном делу говорили су Љиљана Јовановић, Љиљана Лукић и Светислав Ненадовић, док су песници говорили своје стихове посвећене Дамјанки: Љуба Поповић, Љубица Лазаров, Дарко Колар, Ђурица Еделински, Јован Бошњаковић, Ана Чикарић, Буба Момчиловић, Видак Г. Петровић, Ана Станојевић, Снежана Михајловић, Владимир Јеремић и кантаутор Жељко Арновски.

Хвала организаторима,прије свега активу жена Беркасово и МЗ. Беркасово,као и песницима који су узели учешћа на манифестацији. Песници Књжевног клуба"Благоје Јастребић" активно су учествовали у програму чиме су изразили поштовање према Дамјанки Чизмић која је својим уметничким и људским квалитетима то и заслужила. Следеће дружење љубитеља и стваралаца лепе писане речи заказано је за 14.06.2013.год. када се одржава традиционална књижевна манифестација под називом "Јастребићеви књижевни сусрети" у Вашици.

Ђурица Еделински
Жена давање /Дамјанки Чизмић/

Кад сам је први пут видела,носила је шешир. Шешир од липе. Свето дрво старих Словена смештено на шешир. Шешир симбол заштите на глави крхке жене. Дуга хаљина, којом је попут Исидорине Госпа Ноле пајала. Пајала је паланачке свести, а онда у њих уносила своје ширине.

Носила је инхалатор и муштиклу, мирила је живот и смрт. Сликала је свилу, волела цвеће Драгољуба, домаће колаче, своје Беркасово,волела је људе... Њеном крхком снагом су се хранили јачи од ње. Знала је то и пушгтала их је, знајући да једино давањем добија.

Био је то мај те 2012.г. када смо је посетиле. Причала је о људима којима је била потребна помоћ. О себи није. Да ли је знала да ће баш зато да траје? Судбина одабраних је тешка,трагична и у исто време чаробна. Дато им је да спознају суштину и да се одреде према њој. Она је живела у складу са том спознајом.

Могло би се много елаборирати о њеној животној филозофији... и у исто време бити и не бити у праву. Многи су јој одузимали самоћу а да јој нису давали истинско друштво. Ипак оно што знам и осећам ове вечери под липама, је да није живела узалуд, да је њем расути прах, неко семе изузетности које ће већ негде наћи.

И чудно... осећам да лебди негде међу нама вечерас и на час застане да осетимо мирис липе са шешира.

У Шиду, једног јуна када липе миришу другачије.

Буба Момчиловић

 

Писмо из Минхена

Драги пријатељи,песници,суграђани и поштиваоци дела Дамјанке Чизмић у липо-мирисном Беркасову. Један велики поздрав из Минхена од нас песника и пријатеља, поштиваоца Дашкиних речи и дела. Ове године путем писма, а следеће и присуством песника „Књижевног Кружока“ који је Дашка основала у Минхену.

Дашка није волела да се о њој похвално говори, није желела званичне захвалнице и награде. Говорила је да то што ради, пише, помаже, да је то сасвим нормално и не заслужује хвалоспеве. Али њено дело наставља да живи,окупља нас у њено име и обавезује да негујемо вредности које је својим животом осведочила. Била је за беспоштедна брига за правду, познаваоце и поштоваоце писане речи, уметник али пре свега познавалац људске душе и увек тамо где треба помоћ и пожртвованост. Срећни смо да смо је имали овде код нас у Минхену и срећни смо да ће живот, посебно културни живот Минхена бити вечно обележен њеним присуством.

Душкини пријатељи песници
града Минхена
02.06.2013.г.

 

Култ Беркасова и култ липе

Дамјанка Чизмић се бавила јединственом уметничком техником, исликавањем и исписивањем четкицом поезије на свили својих и песама наших аутора. Објавила је књиге :

-Минијатуре
-Липе Беркасова
-Ми и липе Беркасова
-Милине чувам између разума
-Знамења речи и камења
-Оче дана,мајко ноћи
-Рак мој подстанар
-Добошар од Беркасова
-Јоза Свињар

Љиљана Јовановић