Период градње 1910

Село Љуба смештено је на западним обронцима Фрушке горе, пар километара северно од Ердевика. У њему је, на месту старије дрвене капеле са почетка XIX столећа, подигнута 1910. црква посвећена св. Димитрију.

Грађевина је скромних димензија, једнобродна, омалтерисаних и окречених зидова од черпића, са олтарском апсидом на источној страни, док се на западној, директно из двосливног крова покривеног бибер црепом, уздиже дрвена конструкција звоника куле. Осим два улаза на западном и јужном зиду и полукружно завршених прозора, фасаде сеоске цркве у Љуби не носе никакву архитектонску декорацију. У унутрашњости храма, ниском преградом издвојена је припрата од наоса, а иконостасом олтарски простор.

СРПСКА ПРАВОСЛВНА ЦРКВА СВ. ДИМИТРИЈА

Одређен број икона (престоне, царске двери, Деизис, апостоли, крст са Распећем) представља хронолошки и стилски јединствену целину. Датоване су захваљујући години 1748. исписаној на представи Недреманог ока и крај Богородице са малим Христом на престолу. У натпису на дверима, поред фигуре Богородице из Благовести, наводи се име Нинко, за које се не може утврдити да ли припада наручиоцу икона или зографу барокног опредељења, чија су дела препозната у још неким сремским црквама.