Први јавни наступ чланова ХКД-а "Шид" у цркви "Пресвето Срце Исусово" у Шиду

Недјељна миса у жупној цркви "Пресвето Срце Исусово" у Шиду која је одржана 22. свибња, обележена је свечаним јавним наступом чланова ХКД-а "Шид". Након свете мисе коју је предводио велечасни Никица Бошњаковић један од иницијатора формирања овог Хрватског културног друштва, у цркви је одржана ванредна скупштина друштва, на којој су се измедју осталог, уручиле захвалнице појединцима и појединим правним лицима, који су дали свој допринос и помоћ у самом оснивању друштва, као вредним женама које су помогле израду односно вез ношњи.
prvi-nastup
Свим присутним верницима и гостима, обратио се члан председништва Дјура Мартиновић који се захвалио свима као и велечасном Никици Бошњаковић и његовом доприносу у оснивању друштва, а потом се присутнима обратио председник Хрватског културног друштва "Шид", Јосип Ходак који се у име цијелог руководства захвалио свима који су на било који начин допринели оснивању и успону, друштва као и формирању две секције у оквиру његовог дјеловања, тамбурашке и фолклорне. Потом је укратко прочитан кратак историјат друштва од његовог оснивања па надаље а истакнут је важан моменат у раду фолклорне и тамбурашке секције а то је излазак на опћинску смотру, када су чланови ХКД-а "Шид", први пут јавно наступили.
prvi-nastup2
Захвалнице су уручене понајприје велечасном Никици Бошњаковић, који је од самог почетка учествовао у самом формирању друштва, договорима и иницијативама са осталим члановима председништва о даљем раду као и изради ношњи а потом и осталима, свима који су на било који начин уложили део себе у оснивање и рад друштва. Поготово су похваљени жупљани Сота, који великодушно помажу раду друштва од самог почетка а дјеца из Сота су поред Шидјана најбројнији чланови и фолклорне и тамбурашке секције.Након уручења захвалница, представила се понајприје најмладја група плешући уз звуке тамбурице уз складбе: "Чија кола", "Сиротица", "Ја посијах лан" и "Иване Иванићу".

Беспријекорно без грешке одушевили су све присутне који су их поздравили громогласним пљеском. А затим и старија група уз плесне кораке "Жита", "Седи Ћира " , "Календари" и остале, изазвали су такодје дивљење код гостију и испраћени су великим пљеском. Уз жеље да оваквих наступа буде чешће и убудуће, председништво ХКД-а такодјер је изразило жељу да чланство буде и бројније, завршен је још један од многих културних догадјаја у прелепој обновљеној жупној цркви "Пресвето срце Исусово" у Шиду.