Претходног викенда тачније 11. и 12. јуна, чланови Хрватског културног друштва "Шид", гостовали су на две велике културне манифестације у Гргуревцима и Бикић Долу. У Гргуревцима је одржана традиционална културна манифестација под називом "Коли Срема", на којој су се поред великог броја културно умјетничких друштава из целог Срема, представили и чланови старије групе ХКД-а "Шид".

Најприје је одржан дефиле кроз цело место, да би у самом центру Гргуреваца, представили плесове из разних дјелова Срема а и шире, сви гости пред великим бројем мјештана и гостију.

povorka-2011

Организатор ове традиционалне манифестације а и домаћин је прота Сретен Лукић који је уједно и оснивач ове велике манифестације али и председник КУД "Доситеј Обрадовић" Гргуревци. Поред чланова ХКД-а "Шид", на ревији фолклора те вечери, представили су се и СКУД "Једнота" Шид као и КПД "Ђура Киш". Поред њих публици су се представила и културно уметничка друштва из Гргуреваца, Сремске Митровице, Жарковца, Руме,
Сремске Раче, Чортановаца, тамбурашки оркестар из Шашинаца, Батајнице, Врдника, Ердевика, Пећинаца, Стејановаца, Беочина а гостовали су и гости из Бијељине и из Сремских Карловаца.

Шаролики култуно умјетнички програм одушевио је све присутне, а с обзиром да су се чланови ХКД-а "Шид" по први пут појавили на овој смотри, побрали су све симпатије присутних и поздрављени су великим пљеском.

Од стране самог домаћина протеСретена Лукућа, обећана је сарадња и у наредном периоду. Другог дана викенда, младја група ХКД-а "Шид", присуствовала је традиционалној манифестацији која се одржава сваке године у бикић Долу под називом "Скидање маја". Симболика ове манифестације, састоји се у рушењу стабла које се сваке године поставља пред 1. мај, а како смо сазнали, стабло се некад постављало испред дома слободне дјевојке и који момак први сруши стабло, жени се са том дјевојком.

secenje-maja-2011

На овој манифестацији која је протекла у знаку поштовања старих обичаја, вожњи фијакером, презентацији ручних радова и разноликих колача вредних домаћица из Бикића, Беркасова, Сота, Кукујеваца и Привине Главе, пред публиком су се представили Дјевојачки дует из Бикића, Удружење жена "Бикићанке", КПД "Ђура Киш", КПД "Иван Котљаревски" такодјер из Бикића и најмладја фолклорна скупина ХКД-а "Шид". Малишани су се и овдје по први пут представили широј јавности, и од стране свих присутних добили пуну подршку и громогласан пљесак. Након приредбе традиционално је срушено стабло маја испред Дома културе, након чега је одржан дефиле све до игралишта гдје је такодјер одржан овај традиционални свечани чин.

Ове манифестације,само су отвориле пут за даље како старијима тако и младјим члановима, и мотивисале их да се и даље труде и напредују у свом даљем дјеловању. А за своје успјешне наступе, велику захвалу морају одати и вјерном тамбурашком оркестру под водјством Растислава Миклуша, који их сваки пут прати и поспешује квалитет њиховог рада.