Шиђани на манифестацији "Диван је кићени Сријем" у Нијемцима

Манифестација под називом "Диван је кићени Сријем" у Нијемцима, почела је да се одржава у том мјесту још 1998. године, као идеја културног повезивања регија простора где живе Хрвати, Мадјарске, Босне, Србије...

kiceni-srem2

У првом реду то је био чин помирења односно враћања људских вредности и могућности сарадње са регијама које су испресијецане границама.Организатор ове велике и значајне културне манифестације је "Туристичка заједница опћине Нијемци".

Директор туристичке заједнице, Мартин Божановић, дао нам је своје видјење и указао на значај ове традицијске свечаности. Осим идеје да повежемо културу народа кроз фолклор, тамбураше и пјевачке скупине, у овој манифестацији покушали смо осмислити и "Туристичко господарски сајам", где се сваке године окупљају подузетници, приватници и остали који на овом сајму презентирају своје производе ( мед, кулен, сувенире, играчке...).

Идеја нам је била, да спојимо људе који су нам много ближи, како би остварили прекограничну сарадњу са свима који имају слична мишљења и амбиције као ми.Уједно на овај начин, сваке године обиљежавамо повратак мештана у опћину Нијемци, и очување традиције, обичаја и културе овог поднебља.Ова манифестација траје сваке године данима, а испуњена је богатим и шароликим програмом.

Ове године гости су нам били из Сремске Митровице, Голубинаца, Славоније, Далмације а сваке вечери презентиран је другачији програм. Представљена је традицијска одећа на модној ревији, одржан је рок концерт, а једна вечер била је посвећена писцима када се 48 писаца својим изричајем и наречјем презентирали традицијске обичаје свога краја. По први пут је ове године одржана утрка чамаца, где су се утркивали представници села опћине Нијемци који су својим знањем и умећем, настојали извојевати побједу за своје мјесто. Потом је одржано рибичко и стријељачко натјецање из цијеле жупаније, а потом и сремски куп у џудоу а по први пута одржано је и ватрогасно натјецање дјеце у гашењу пожара.Осим очувања традиције и културе, сваку вечер организујемо караоке шоу, учествовали су тамбураши, клапа "Цамби" из Сплита, вокална женска инструментална група "Ладарице" из Загреба, тако да можемо да се похвалимо да смо настојали да прилагодимо програм сваком узрасту и жељама.

kiceni-srem1

Велику подршку у финанцирању имамо од саме опћине Нијемци и начелника Ивице Клем, мада највећа средства Нови медиј добија од спонзорских програма а један од наших добрих сарадника и организатора је и Хрватска матица исељеника, која се поред Хрвата скрби и о другим народима.Жеља нам је да у свом окружењу остваримо и сарадњу са свима онима који имају иста размишљања, а при том мислим и на новоосновано ХКД "Шид", који су нам по први пут гости ове године, истакао је господин Мартин Божановић-А поред Шидјана те вечери 26. липња у Нијемцима, представили су се КУД при ДВД "Нијемци", КУД "Ј. Бенешић" Илок, КУД "Слога" Ретковци, КУД "Спачва" Доње Ново Село, КУД "Шумари" Винковци, КУД "Ј. Козарац" Посавски Подгајци и КУД "Гранчица" Дјелетовци. Свако на свој начин, у пријелепим ношњама свога краја, презентовао је своје игре пред великим бројем публике која их је подржала и поздравила.

Шидјанима је ово био први наступ у Хрватској, али то није утицало на трему, само им је дало још већи подстрек да се покажу у најбољем издању. Добили су велику подршку и поздраве мештана у самом мимоходу који је одржан кроз село, а у свом наступу представили су игре из Славоније у прелијем новим ношњама које су израдиле и извезле вриједне жене из Шида и Сота и Нијемаца, уз пратњу тамбурашког оркестра ХКД-а "Шид" који их на сваком наступу вјерно прати.И овога пута одиграли су поносно без грешке а публика их је у неколико наврата подржала уз велики пљијесак.

Овом приликом дјеца су се пред свима захвалила велечасном Никици Бошњаковић који је и један од иницијатора оснивања овог друштва, као и Звијездани и Трпимиру Ждерић из Нијемаца, који су и поставили кораке ове кореографије а који су их право домаћински примили и дочекали у свом домаћинству прије почетка манифестације. Препуни утисака приликом посете Нијемаца и обиласка мјеста, Шидјани су се вратили са жељом да се обострана прекогранична сарадња настави и убудуће, а како је обећано од стране господина Божановића, у циљу размене искустава и остваривању заједничких интереса, тежиће се на учвршћивању односа и убудуће.