godisnjica-2011.1Прослава Пресветога Срца Исусова, црквенога года кирбаја у Шиду, 1. јула, понајприје је започела свечаном мисом у жупној цркви "Пресветога Срца Исусовог", коју је предводио сријемски бискуп монс. мр. Ђуро Гашпаровић уз присуство генералног викара Сријемске бискупије Едуарда Шпановића жупника и декана у Сријемској Митровици, влч. Стјепана Баришића жупника у Петроварадину и управитеља "Светишта Госпе Текијске", потом влч. Стјепана Кљајића жупника у Инђији, влч. Михаила Режака, Гркокатоличког жупника и декана у Шиду, влч. Здравка Чабрајца жупника у Соту и Ердевику и наравно влч. Никице Бошњаковић жупника у Шиду. Свечану ноту тој миси, допринео је збор " Св. Цецилије " из Сријемске Митровице под равнањем часне сестре оргуљашице, Цецилије Тоникић.

Поред великог броја жупљана из Шидске жупе и околице, свечаној миси присуствовали су представници локалне самоуправе опћине Шид, представници осталих културно умјетничких друштава из Шида као и велики званичници измедју осталих, саветник у велепосланству Републике Хрватске у Србији, господин Филип Дамјановић, представник Хрватског националног вијећа господин Андреј Шпановић као и представници медијских кућа, испред информативно-политичког тједника " Хрватска ријеч " директор Иван Каран, као и Телевизијска екипа ТВ Нови Сад. Свечаној миси, употпунио је угодјај прлијепе слике малишана ХКД-а "Шид", који су испред олтара у прелијепим ношњама пратили проповиједи. Прије почетка свечане мисе, влч Никица Бошњаковић уручио је дарове бискупу монс. Ђури Гашпаровићу и генералном викару Сријемске бискупије Едуарду Шпановићу.

У проповиједи коју је држао сријемски бискуп Гашаровић, измедју осталог он је рекао:
"Исусово срце закуцало је ритмом љубави да уздигне човјека ближе Богу, криж остаје свједоџба Божије љубави према нама. Медјутим данашњи народ удаљио се од Бога, у човјеку недостаје свјетлости а свјетлост је сам Исус.Без Исуса радја се мржња, убијање уништење, а да би срце човјека опоменуо, потребно је да долазимо Исусу у цркву јер нас је сам Исус позвао. Јер сваком човјеку потребан је душевни одмор а то уточиште нам управо црква пружа. слога и љубав, сведочиће присуство Исуса Христа и због тога је потребно живјети правим кршћанским животом. Лијепо је кад се изградјује, а црква "Пресветога Срца Исусовог "у Шиду, примјер је једног великог напретка, подигнут је торањ и извршена је обнова. Лијепо је када се иде напријед, када се народи сложе поготово у вишенационалним срединама гдје се поштује напредак и на културном пољу, овдје смо данас сви заједно и тиме смо показали своје богатство" Тијеком мисе одржан је свечани обред присеге за нове чланове жупнога пасторалнога вијећа жупе Шид, њих 20-оро свијечано се обавезало на све предстојеће задатке и обавезе.

godisnjica-2011.2Након свете мисе, сви почасни гости и жупљани, запутили су се у црквено двориште, гдје је одржан пригодни програм ХКД "Шид" заједно са осталим КУД - овима града Шида. Најприје се сви присутнима обратио влч. Никица Бошњаковић, који је том пригодом позравио све присутне и упознао их са плановима даљње изградње пасторалног центра у оквиру нове црквене куће која је купљена прошле године и у којој се сада одржава вјеронаук за младе, пробе фолклора и тамбурашког оркестра као и све остале активности црквеног и духовног живота.Потом је све присутне поздравио председник ХКД-а " Шид ", Јосип Ходак, који је том приликом нагласио: " Разлог нашем данашјем окупљању јесте прва годишњица рада ХКД "Шид", које је основано 11. липња 2010. године , на иницијативу и уз велику помоћ влч. Бошњаковића. Кроз једногодишњи рад друштва негује се и одржава културна и обичајна традиција Хрвата на овим просторима, а људи доброга срца и племенитих намера се друже, сарађују са другим етничким скупинама, представљају савременицима и чувају за будућност сву љепоту националног бића. Јер пјесма и игра, култура и обичаји једног народа јесу његова душа, његово живо биће и трајно свједочанство његовог битисања у вријемну и простору.

ХКД "Шид" је младо, друштво у повоју, његовом проходавању су припомогли многи добри људи, организације и установе, а фолклорна и тамбурашка секција оствариле су већ низ успјешних наступа." Потом су се великом броју публике, најприје представила младја фолклорна група ХКД "Шид" играма и пјесмама "Чија кола", "Сиротица", "Ја посејах лан" и "Иванићу". Малишани су подигли публику на ноге а с обзиром да је богатство шидске опћине и у њеној мултиетничности, суживоту различитих нација и вјероисповјести као и различитости култура и обичаја, присутнима су се представили и пријатељи чланови Словачког културно умјетничког друштва "Једнота", који су својом разиграношћу добили велики аплауз од свих присутних. Његовање своје традиције а дубоко поштовање и дивљење другима, јесте оно што је красило, краси и красиће све племените људе, па су тако једни од гостију били и чланови Српског културно уметничког друштва "Свети Сава" , који имају вишедеценијско искуство и традицију. Живу и разиграну мелодију, живописне ношње и веселу игру Русина представили су те вечери чланови културно уметничког друштва "Ђура Киш" и на крају поново домаћини старија фолклорна група ХКД-а "Шид". Уз велику захвалност драгом Богу, што им је дао здравље, чисти ум и племенито срце, Шидјани су се растали од гостију и заказали ново дружење врло ускоро, уз жеље да се добра сарадња и суживот народа на овим просторима настави и убудуће, а везе и односи продубљују и јачају све више.