Припрема цркве у Моровићу за велику свечаност поводом проглашења новог Маријанског светишта

Моровић се као жупа спомиње далеке 1239. и 1332. године. Црква Узнесења Блажене Девице Марије Велике Госпе, врло је драгоцен споменик културе из 12. века. У њој су откривени и трагови романског и готског стила. Данас је регистрована као споменик културе од изузетног значаја. У селу је јос једна црква, жупна, саграђена 1826. године и посвећена светом Року ходочаснику.

Црква Узнесења Блажене Девице Марије Велике Госпе у Моровићу, Шид

Покрај цркве је жупна кућа, грађена 1799. Сталног жупника Моровић нема. За потребе верника католика долази жупник из жупе Пресветог Срца Исусова у Шиду. Данас је католика тек нешто више од стотину, 50 кућа. Многи су у недавном Домовинском рату заменили своје куће и имање са Србима православцима у Хрватској или их продали и отисли у страни свет.

Будући да је црква на гробљу у Моровићу један јединствени сакрални објект, може се рећи највреднији на овим просторима Срема, и још је уз то под заштитом државе РС, као изузетни културни споменик, превише је вредан да би га се препустило материјалном и духовном пропадању. Због тога садашњи жупник у Шиду влч. Никица Бошњаковић и управник жупа Моровић, Кукујевци, Гибарац, уз подршку сремског бискупа Монс. Мр. Ђуре Гашпаровића, прионуо је санацији крова и торња ове старе и значајне цркве, као и осветљењу цркве са 7 спољних рефлектора.

У лето 2009. године започели су радови на санацији целокупног крова католичке средњовековне цркве Узнесења Маријиног у Моровићу. Наиме, доласком жупника влц. Никице Бошњаковића у Шид и Моровић, жупник Бошњаковић посећује место заједнице Моровић, где у сарадњи са председником МЗ Миладином Пинићем, договара план израде главнога пројекта санације ове цркве из 12. века. Жупник Бошњаковић заједно са госп. Пинићем, одлазе сремском бискупу Ђури Гашпаровићу у Петроварадин на договор о плановима за обнову ове цркве. Уз свесрдну моралну и молитвену подршку сремског бискупа, следећи корак био је одлазак ка Министарству вера у Београд госп. др. Томиславу Бранковићу, који је у служби руководеће групе за односе са црквама и верским заједницама при Министарству вера Републике Србије.

Господин Томислав Бранковић у име Министарству вера препоручује идејни пројекат Министарства вера др. Богољуб Шијаковићу који позитивно одобрава 18.000 евра, за санацију кровишта цркве из 12. века. Током лета 2009. године целокупно је саниран стари кров са новим бакарним ромбоидним плочама. Те исте године извршени су радови унутар цркве где је обијен стари влажни малтер, а све је то рађено под будним оком дипл. инг. и архитекте Мирослава Фодоре, надзорног органа.

Црква Узнесења Блажене Девице Марије Велике Госпе у Моровићу, Шид

Током 2010. године настављено је са санацијом куполе торња ове цркве где је стављен нови бакар.

Будући да се црква налази на улазу у село Моровић у католичко гробље, те не постоји никакво осветљење, нужно се показала потреба осветљења ове цркве, сада обновљеног споменика културе, а у прилог скорашњег проглашења и посвећења ове цркве за ново Маријанско светилиште. Тако је Електро војводина Сремска Митровица, филијала Шид, донирала је два бетонска стуба од 9 метара и сав посао око прикључка струје а жупљани жупе Моровић требали су купити седам рефлектора и сав потребан кабл.

Тренутно стање ове цркве је ноћи призива речи Исуса Христа, "Ви сте светлост света",  јер црква ноћи светли прекрасним сјајем осветљава са свих страна са 7 рефлектора. До великог и светог дана 2. септембра 2011. године још пуно има посла у припреми, за историјско проглашење новог Ходочасничког Маријанског светишта, " Марије помоћнице хришћана и душа у чистилишту ".