У четвртак 1. септембра, Општину Шид посетио је председник Републике Хрватске, госп. Иво Јосиповић

Председник је најприје посетио село Кукујевци и тамошњу цркву "Пресвето Тројство", где се сусрео са представницима Хрвата из Срема. Иначе у том селу је некада живело око 500 породица Хрвата док их је данас само 5 породица, јер су услед ратних дешавања деведесетих, били принуђени да напусте своје огњиште.

Општину Шид посетио је председник Републике Хрватске, госп. Иво Јосиповић.

Председник се потом упутио ка Шиду и црквеној кући где су почасно дочекали у својству домаћина жупник влч. Никица Бошњаковић, Председништво Хрватског културног друштва "Шид", председник Јосип Ходак, потпредседник Јосип Павловић као и остали чланови, др сц. Славен Бачић председник Хрватског националног већа, мсгр. Ђуро Гашпаровић, Љерка Алајбег, конзул Републике Хрватске у Суботици, Петар Кунтић народни посланик у Скупштини Републике Србије, Дујо Руње заступник у Скупштини АП Војводине, Мато Грозница помоћник покрајинског секретара за образовање управу и националне заједнице, Мато јурић председник Удружења прогнаних и протераних Хрвата из Војводине, Милан Циндрић председник Удружења протераних Кукујевчана, Андреј Шпановић члан И.О. задужен за културу, Хрватског националног већа, Мирослав Стојчевић председник МЗ Кукујевци, председник Покрајинске Владе годп. Бојан Пајтић, представници локалне власти у Шиду на челу са председницом Општине Шид Наташом Цвјетковић, као и осталим бројним званичницима, медијима и Шиђанима који су дошли поздравити Председника Јосиповића.

Скуп је поздравио домаћин жупник влч. Никица Бошњаковић а потом је председника поздравио и скупу се обратио др сц. Славен Бачић, председник Хрватског националног већа. У свом говору госп. Бачић, образложио је посету баш Шиду, ренесансном месту Хрвата, али и осталом делу Срема, као што је Сремска Митровица где око 100. деце учи хрватски језик у школи. И у Шиду су у два места, Соту и Батровцима, истакао је Бачић, испуњени услови за службену употребу српског језика и изразио наду да ће то скоро бити решено. Скупу се потом обратио др Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе који је том приликом нагласио, да је Влада Војводине посвећена очувању идентитета националних мањина. На Регионалној телевизији Војводина, већ пет година ради хрватска редакција, која се труди да на најбољи начин презентује очување баштине Хрвата. "Нико у Војводини не сме да се плаши да је Хрват, Мађар, Русин, Словак ... Идентитет треба да се изрази јер нас идентитет чини културним бићима. Различитости су наше богатство, а између Срба и Хрвата, има пуно сличности а мало разлика. Инсистираћемо на сличностима и сродностима два народа као и заједничкој будућности у Европској породици ", истакао је на крају свог обраћања госп. Пајтић.

Општину Шид посетио је председник Републике Хрватске, госп. Иво Јосиповић.

Потом се скупу обратио Иво Јосиповић Председник Републике Хрватске: "Задовољство ми је што сам данас са вама, иза нас су тешки дани, догодиле су се бројне трагедије и многи људи су страдали. На нама је да градимо бољи свет. Треба бити Хрват у Србији исто као што и Срби остварују своја права у Хрватској. На нама је да градимо мостове пријатељства, будите уверени да сва државна тела у Републици Хрватској, желе најбоље, мир у региону, сарадњу, како би Хрвати уживали сва људска права, личне слободе, национално право на језик. Једино партнерство може довести до побољшања као и да права националних мањина буду ријешена на најбољи начин. Треба имати храбрости треба омогућити свим избеглицама да се врате и показати свој национални понос и очување националног идентитета. Заједно и одлучно гледајте у будућност, а ми у политици ћемо све урадити да подупремо мањину.

Хрватска национална мањина у Србији остварила је велики културни и политички помак у остваривању својих права и велико оздрављење у односу на претходне године. Све институције у Хрватској, учиниће све да вам помогну а велику помоћ у афирмацији пружиће вам и Покрајина. Желим вам пуно успеха у животу, раду и очувању свог националног идентитета ", изјавио је на крају свог обраћања скупу Председник Јосиповић

Општину Шид посетио је председник Републике Хрватске, госп. Иво Јосиповић.

Након одржаних говора, у цркеној кући, одржан је радни састанак са директорима хрватске заједнице и представницима хрватских културних удружења из Срема, на којима су разматране опште прилике у којима живе Хрвати у Србији, предстојећем попису становништва као и питању повратка имовине цркви, проблема верника као и осталих питања везаним за стање у образовању и информисању овдашње хрватске заједнице.

Председник Јосиповић потом се обратио новинарима, где је између осталог истакао да се Хрвати на предстојећем попису изјасне као Хрвати, и траже своја права, као и да активно учествују како у политичком тако и културном животу. Председник Јосиповић је затим напустио Шидски општину, а представницима хрватске националне заједнице у Шиду, охрабрени речима председника Јосиповића, преостало је да надаље раде на очувању свог националног идентитета и културне баштине, и да храбро корачају напред ка бољој и лепшој будућности.