И као што је већ раније било договорено, жене из Шида посетиле су среду 26. октобра чланице удружења жена из Товарника

С обзиром на дугогодишње искуство и радове у свом дугогодишњем периоду постојања, женама из Шида као и из околних места које су жељне нешто ново научити и применити у свом раду, итекако је добродошла свака новина у раду поготово када је израда златовеза као и друга стручна израда ручних радова у питању.

ХКД Шид у Товарнику

Чланице Удружења жена из Товарника, срдачно су поздравиле долазак жена из суседног Шида, као и представнике председништва Хрватског културног друштва "Шид", са жељом да ће кроз наредну сарадњу пружити сву своју помоћ као и размену искустава, знања и мишљења. Председница Удружења жена, Маријана Ковачић поздравила је госте из Шида и упознала их са радом удружења. Иначе она је обновљена 2008. године и броји око 70 чланица које се у раду креативне радионице труде и раде а самим тим настоје да негују културу и обичаје Товарника и завичаја. Првенствено кроз израду ручних радова, златовеза, поплитања, ручног и машинског шлингања, народног веза, осликавања стакла и боца и много друго. У свом досадашњем раду, ово удружење је имало више самосталних изложби и гостовања.

Своје радове углавном излажу на манифестацијама као што су "Дани општине", "Фестивал ракије, ликера и бундева" као и у друге потребе заједнице општине и жупаније. Удружење је издало и каталог под називом "Љубављу и златном нити чувамо своју традицију", у коме су изложени радови из радионице златовеза. Такође, имају врло добру сарадњу са другим удружењма из жупаније, а редовно организују дружења кроз гостовања и путовања.

Ручни радови, ХКД Шид, Товарник

Председник ХКД "Шид", поздравио је скуп жена и захвалио се на срдачном дочеку, и изразио још једном захвалност Општини Товарник која је дала велику финансијску подршку за рад ХКД "Шид" посебно у изради ношњи. Изразивши жељу да ће се обострана сарадња наставити на обострано задовољство обе стране, председник је позвао жене из Товарника да посете Шид и упознају се са радом нашег друштва. Жене из Шида посебно су заинтересоване за израду златовеза као и израду пранџи на марамама. Товарничанке су изразиле жељу да им помогну у томе, како би употпуниле свој рад као и настојања да прошире оквире свог деловања.

На првом заједничком скупу, договорено је да се у наредном периоду одржавају састанци једном недељно у Товарнику, након чега ће бити узвраћене посете и у Шиду. С обзиром на обострану жељу свих присутних жена за сарадњу, неминовно је да неће изостати ни резултати заједничког рада а што је најважније, учврстиће се још једна прекогранична сарадња као и деловање у сферама културног живота које су по много чему сличне како по обичајима тако и у изради рукотворина.